- 294 odwiedzin
Torty. Kocham je wszystkie.
A więc nie mogło być inaczej – ten piątek musiał być fajny.
Razem z Elizą (artystycznym dobrym duchem naszej firmy) i Maćkiem (zajrzyjcie na konto na Insta @madebym_) spotkaliśmy się w jego przytulnej, świątecznej kuchni, by razem upiec te cukiernicze cuda. Byłam przekonana, że mnie, fanki ciast, nic nie jest w stanie zaskoczyć. A jednak. Okazało się, ze nie umiem właściwie uderzyć blachą z biszkoptem o blat, a to podobno bardzo ważne. Nie umiem też tak sprytnie nakładać masy, by nie wypływała bokami. Maciek jest w tym mistrzem. Wspólnie upiekliśmy dwa torty – czekoladowy z konfiturą pomarańczowo-mandarynkową i piernikowy z powidłami śliwkowymi. Fenomenalny smak! Bardzo, bardzo świąteczny.
Maciek od dwóch lat piecze torty, ciasta i bezy. Używa własnoręcznie zrobionych powideł, dobrego masła, wiejskich jajek, a dekoracje przynosi prosto ze swojego ogródka. Do tego robi przepyszną nalewkę malinową. Fajnie mieć takiego sąsiada.
Zrobił dla nas także pyszną szarlotkę, udekorowaną słodkimi gwiazdkami. Z przyjemnością podzielił się też przepisem. Skorzystajcie, jeśli chcecie, posyłam go dalej w świat:
300 g zimnego masła,
500 g mąki,
150 g cukru,
2 całe jajka,
4 żółtka,
2 łyżki jogurtu naturalnego,
szczypta soli i przyprawy do piernika
Składniki dobrze schłodzić, nawet przymrozić.
Ciasto zagnieść, podzielić 2/3 – 1/3, większa cześć rozwałkować na grubość ok. 7 mm i wyłożyć formę (nadmiar obciąć).
Piec w 160 st C do zbrązowienia, wystudzić.
2 kg twardych jabłek pokrojonych w ósemki,
250 g cukru,
sok z jednej cytryny,
łyżka cynamonu,
50 g masła.
Poddusić 5-10 min, żeby cukier się delikatnie rozpuścił ale jabłka pozostały twarde. Ostudzić i wyłożyć na podpieczony spód.
Z reszty ciasta wyciąć gwiazdki i ułożyć na jabłkach. Posmarować ciasteczka roztrzepanym jajkiem i posypać drobnym cukrem.
Piec ok. 60-75 min w 160 st C
Na koniec posypać cukrem pudrem.
Smacznego!